Elke keer dat je door de Instagram-pagina van een food influencer scrolt, ben je waarschijnlijk die moeilijk te missen felroze smoothie tegengekomen kommen bedekt met een regenboogtint van toppings. Het fruit achter deze meesterwerken? Het is vaak drakenvrucht - ook bekend als pitaya - wat de vrucht is van een cactusplant met een romig wit vruchtvlees en bezaaid met kleine eetbare zaden, zegt Krista Linares, RDN, oprichter en eigenaar van Nutrition con Sabor. Hoewel het oorspronkelijk inheems was in Amerika, voornamelijk Mexico en Midden-Amerika, wordt het nu ook verbouwd in verschillende tropische regio's in Azië en Australië. Veel Amerikanen in warme klimaten kweken het zelfs in hun achtertuin!
Als je nog geen drakenfruit hebt geprobeerd, mis je serieus. Het heeft een delicate, milde smaak die Linares beschrijft als een kruising tussen een kiwi en watermeloen. Het past goed bij tropisch fruit met een krachtigere smaak, zoals mango en ananas, zegt ze, maar je kunt het net zo gemakkelijk opnemen in groentegerichte salades voor een vleugje zoetheid.
Om je ideale drakenfruit te vinden op in de supermarkt, bedenk hoe je een avocado zou kiezen. "Je wilt de drakenfruit voelen en er een kiezen die een beetje meegeeft, maar niet extreem zacht is", zegt Linares. Het is ook supereenvoudig om het voor te bereiden. Het enige dat u hoeft te doen, is de vrucht doormidden snijden en het vruchtvlees direct uit de schil schillen. Voor uw gemak verkopen veel merken zoals PitayaPlus, Foraging Organics en Pitaya Foods handige pakjes gepureerd, bevroren of gevriesdroogd drakenfruit in poedervorm die klaar zijn voor gebruik zodra ze bij u aan de deur komen.
Drakenfruit kan het beste rauw worden gegeten. "Zoek naar recepten die rauwe drakenfruit gebruiken, zoals smoothies of sorbets", zegt Linares. "Een eenvoudige fruitsalade zou ook een uitstekende keuze zijn voor drakenfruit."
Klaar om iets heerlijk verfrissends en drakenfruit te bereiden? Begin met deze 10 verrukkelijke, zoete (en zelfs hartige) recepten met drakenfruit.